De textielsector is in allerlei sectoren volop in ontwikkeling, in de kledingindustrie, het interieur en voor technische toepassingen. Allerlei materialen worden gebruikt: van hout tot bamboe, van glas tot keramiek, van natuursteen tot kunststof tot zelfs beton. Circulariteit is ook hier bron van vele innovaties.

 

Textiel is zeer veelzijdig. In het materiaal, in de vezel, in de draad, en via de vele verwerkingstechnieken kunnen er ontzettend veel eigenschappen aan worden toegevoegd, voor superluchtige sportoutfits, akoestische geur-absorberende gordijnen, reflecterende Uv-bestendige zonwering en prachtige luxueuze modecreaties. Er komen ook steeds meer stoffen die interactief zijn door smart materials, een anti-stralingswerking, toxische stoffen filteren, antibacteriële werking hebben of vochtregulerende eigenschappen. E-textiles worden steeds beter, doordat de ontwikkeling in de vezels zelf plaatsvindt. Ook 3D-printen neemt een vlucht bij het maken van accessoires, schoenen en zelfs complete outfits. Het recyclen van textiel beperkt zich tot nu toe veelal tot downcycling, waarbij de vezels worden gebruikt als nonwovens in isolatie of composieten, maar meer en meer voorbeelden van upcycling komen van de grond. Ook het zogenaamde duurzame ‘vegan’ leer, gemaakt van plantaardige grondstoffen, is enorm populair. Innovaties in de textielsector zijn niet te stuiten en zullen bijdragen aan de verduurzaming van de modebranche.

TERUGBLIK MATERIAL XPERIENCE 2018

Onze fashion & workwear-ambassadeur

 

 

Anne Marie Commandeur

Liesbeth in ’t Hout

De sector Textiles & Fabrics is vertegenwoordigd door Anne Marie Commandeur van Stijlinstituut Amsterdam en Liesbeth in ’t Hout.

Commandeur is specialist in textielinnovatie in zowel interieur als kleding. Ze staat aan het hoofd van een multidisciplinair team van ontwerpers die werkt aan creatie en communicatie op het gebied van materiaalinnovatie, voorspellingen, kleurtrends en strategische designconcepten. Ze werkt onder andere met Heimtextil, Swarovski, INVISTA en Textile View Magazine. Ook geeft ze lezingen op het gebied van trendvoorspellingen en designtoepassingen op de Design Academy Eindhoven en is aangewezen als gastspreker en onafhankelijk examinator op verschillende internationale designscholen en universiteiten.

Na het werken als kunstinkoper voor het Nederlandse bedrijf PTT startte In ’t Hout in 1984 haar eigen bedrijf als consultant voor werkkleding. Ze heeft met verschillende Nederlandse bedrijven als NS, ANWB Wegenwacht, Muziektheater en Schiphol Airport gewerkt. Samen met Lidewij Edelkoort werd ze decaan en bestuurslid bij de Design Academy Eindhoven. Na DAE werd ze decaan van het Amsterdam Fashion Instituut en later co-directeur ad-interim bij het Sandberg Instituut. Ze richtte Fashion Council NL op en werkte daar als directeur/verbindingsofficier. Vandaag de dag werkt ze als onafhankelijk consulent voor mode- en ontwerpprojecten.

Special items

 

 

Tijdens de beurs waren grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien die de bezoeker een blik laten werpen op de toekomst. Wat was er te zien?

 

 

Print in Motion

Deze prints, ontwikkeld door Anouk van de Sande, hebben een extra dimensie. Hoewel ze er futuristisch en digitaal uit zien, zijn ze in feite analoog; ze bestaan uit verschillende lagen op stretchende en transparante stoffen. De prints creëren een optische illusie door de bewegingen van het lichaam volgen. De effecten zijn haast theatraal en maken je duizelig wanneer je er naar kijkt.

Smart textiles

Designer en onderzoeker Kristi Kuusk ontwerpt duurzame ‘smart textiles’. Deze textielsoorten hebben geïntegreerde functies die reageren op bijvoorbeeld aanraking. Door sensoren in te bouwen, kunnen de kledingstukken de drager onder meer een massage geven of licht geven.

MycoTEX

MycoTEX is textiel gemaakt van mycelium, oftewel de sporen van paddenstoelen. Dit materiaal is ontzettend veelzijdig, maar werd tot voor kort alleen gebruikt voor solide materialen. Textielontwerper Aniela Hoitink creëerde een flexibele versie van het materiaal dat stappen als spinnen van draad, het weven van stof en naaien overbodig maakt.

Sprekersprogramma

 

 

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts.

 

Op woensdagmiddag 14 maart vond in het Material Xperience-theater het lezingenprogramma“The Future of Fashion & Workwear” plaats, met onder andere Marina Toeters (by-wire.net), Ellen Mensink (Loop.a life) en Jef Montes.

 

Voor meer informatie over het programma, bezoek de programmapagina.

Materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie

 

 

Gedurende het driedaagse evenement waren de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het voorafgaande jaar zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie:

 

Piñatex (ONA691)

Piñatex is een natuurlijk textiel gemaakt van de vezels van ananasbladeren. Deze bladeren zijn een bijproduct van de ananasoogst. De vezels worden verwerkt tot een non-woven stof die gebruikt kan worden als alternatief voor leer.

Recurf (ONA658)

Recurf, een project van de Hogeschool van Amsterdam, richt zich op het combineren van textielafval en biobased plastic om nieuw materiaal te creëren. Dit nieuwe materiaal kan worden gebruikt voor diverse doeleinden voor binnen- en buitengebruik.

Houttextiel (WOO371)

Dit materiaal bestaat uit een combinatie van houtfineer en textiel. Dankzij de geometrische afwerking van het hout wordt het materiaal flexibel, in meer of mindere mate, afhankelijk van grootte van de vormen.