De kleding industrie is – na de energiesector- de meest vervuilende industrie en is verantwoordelijk voor 10% van de CO2 uitstoot. Daarnaast kost de productie van kleding voor 1 huishouden zo’n duizend badkuipen water, en zijn de arbeidsomstandigheden in de lage lonen landen erbarmelijk. Verduurzaming, goede arbeidsomstan- digheden, recycling, hergebruik en up cycling zijn dan ook de trends in de kledingindustrie.

 

Daarnaast groeit de materiaalinnovatie voor werkkleding en sport door toepassing van smart materials, het toevoegen van extra functies zoals anti transpiratie, medicijnen, anti straling, geurloos, zelfreinigend, brandwerend of met een vormgeheugen. E-textiles worden steeds beter, doordat de ontwikkeling in de vezels zelf plaatsvindt. Ook 3D printen neemt een vlucht bij het maken van accessoires, schoenen en zelfs complete outfits. Coatings en prints zijn niet alleen esthetisch maar ook functioneel, zoals waterafstotend, brandveilig en zelfs geschikt voor het opwekken van energie, het veranderen van gedaante zoals kleur of textuur, als communicatie of zich aanpassende isolatie.

TERUGBLIK MATERIAL XPERIENCE 2018

Onze fashion & workwear-ambassadeur

 

 

Marina Toeters

Design en onderzoek voor modetechnologie bij by-wire.net

 

Marina Toeters werkt op het gebied van modetechnologie en modeontwerp. Via haar website, by-wire.net, stimuleert ze de samenwerking tussen de mode-industrie en technici om een relevant mode- systeem en ondersteunende kledingstukken voor alledag te ontwikkelen.

 

Ze geeft advies aan, onder meer, Philips Research en de Europese Ruimtevaartorganisatie over productontwikkeling. Toeters werkt tevens als docent, coach en onderzoeker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, bij het textieldepartement bij Saxion Hogeschool en bij de faculteit Industrieel Design bij de TU Eindhoven.

 

Toeters’ doel is om mode innovatie te maken, door draagbare technologie, nieuwe materialen en innovatie productiemethodes in ons huidige modesysteem op te nemen.

Special items

 

 

Tijdens de beurs waren grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien die de bezoeker een blik laten werpen op de toekomst. Wat was er te zien?

 

 

Print in Motion

Deze prints, ontwikkeld door Anouk van de Sande, hebben een extra dimensie. Hoewel ze er futuristisch en digitaal uit zien, zijn ze in feite analoog; ze bestaan uit verschillende lagen op stretchende en transparante stoffen. De prints creëren een optische illusie door de bewegingen van het lichaam volgen. De effecten zijn haast theatraal en maken je duizelig wanneer je er naar kijkt.

Smart textiles

Designer en onderzoeker Kristi Kuusk ontwerpt duurzame ‘smart textiles’. Deze textielsoorten hebben geïntegreerde functies die reageren op bijvoorbeeld aanraking. Door sensoren in te bouwen, kunnen de kledingstukken de drager onder meer een massage geven of licht geven.

MycoTEX

MycoTEX is textiel gemaakt van mycelium, oftewel de sporen van paddenstoelen. Dit materiaal is ontzettend veelzijdig, maar werd tot voor kort alleen gebruikt voor solide materialen. Textielontwerper Aniela Hoitink creëerde een flexibele versie van het materiaal dat stappen als spinnen van draad, het weven van stof en naaien overbodig maakt.

Sprekersprogramma

 

 

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts.

 

Op woensdagmiddag 14 maart vond in het Material Xperience-theater het lezingenprogramma“The Future of Fashion & Workwear” plaats, met onder andere Marina Toeters (by-wire.net), Ellen Mensink (Loop.a life) en Jef Montes.

 

Voor meer informatie over het programma, bezoek de programmapagina.

Materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie

 

 

Gedurende het driedaagse evenement waren de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het voorafgaande jaar zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie:

 

Piñatex (ONA691)

Piñatex is een natuurlijk textiel gemaakt van de vezels van ananasbladeren. Deze bladeren zijn een bijproduct van de ananasoogst. De vezels worden verwerkt tot een non-woven stof die gebruikt kan worden als alternatief voor leer.

Recurf (ONA658)

Recurf, een project van de Hogeschool van Amsterdam, richt zich op het combineren van textielafval en biobased plastic om nieuw materiaal te creëren. Dit nieuwe materiaal kan worden gebruikt voor diverse doeleinden voor binnen- en buitengebruik.

Houttextiel (WOO371)

Dit materiaal bestaat uit een combinatie van houtfineer en textiel. Dankzij de geometrische afwerking van het hout wordt het materiaal flexibel, in meer of mindere mate, afhankelijk van grootte van de vormen.