Van wekker tot waterkoker, van iPad tot fiets en van auto tot televisie: nergens is de doorloopsnelheid van innovatie zo massaal aanwezig en zichtbaar als in de producten die we dagelijks gebruiken. Producten die steeds sneller worden vervangen door nieuwe versies creëren aan de andere kant een afvaloverschot. Dit betekent een hernieuwde kijk op het ontwerpproces, de materiaaltoepassing en het gebruik van nieuwe grondstoffen en processen. 

 

De circulaire ladder toont aan dat voor een duurzame toepassing producten en materialen zo lang mogelijk in omloop moeten worden gehouden, via upcycling en recycling, op productniveau of grondstofniveau. Dit leidt tot meubels gemaakt van herkenbare, oude verpakkingen, materialen van gerecyclede PET-flessen, en hergebruikt hout, glas, metaal en kunststof. De ontwikkeling van bioplastics is enorm, gemaakt van reststromen van melk, kaas, vet, wier, mest en andere onverwachte bronnen. Ook nanotechnologie, smart materials, interactieve materialen via sensoren, materiaalvermindering, digitale productieprocessen en gebruiksvriendelijkheid zijn actuele thema’s; de producten en materialen van de toekomst worden steeds slimmer.

TERUGBLIK MATERIAL XPERIENCE 2018

Onze Products-ambassadeur

Anouk Groen, directeur van RNA Design, is de ambassadeur van de sector Products. Ze is een trendvoorspeller, gespecialiseerd in kleur, materiaal en ontwerp (CMF). Met diploma’s in productontwerp (Art Center) en marketingmanagement richt ze zich niet alleen op het voorspellen van kleur en ontwerp, maar ook op het vinden van de oorsprong van een trend, het vertellen van het verhaal erachter en waarom dit belangrijk is. Groens presentaties zijn bruikbaar voor elke industrie die producten maakt die regelmatig aan updates onderhevig zijn. Vandaag de dag geeft ze consultancy’s op de gebieden van automotive, telecommunicatie, audiovisueel en interieur.

Special items

 

 

Tijdens de beurs werden grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien zijn die de bezoeker een blik lieten werpen op de toekomst. Wat was er te zien?

 

 

LignoLoc

LignoLoc, ontwikkeld door Beck Fasteners, zijn berkenhouten spijkers die versterkt zijn met hars. De houten spijkers zijn net zo sterk als aluminium spijkers. Hoewel ze in het hout geslagen kunnen worden met een hamer is het beter om een spijkerpistool te gebruik. Deze wekt hitte op door frictie. Deze hitte smelt de hars deels en last de spijker aan het omringende hout vast.

3D-geprinte plug

Het maken van een productiemal is zeer tijdrovend en kost veel materiaal. Eerst wordt er een 1:1-model uit polystyreen (piepschuim) gefreesd, die vervolgens wordt bekleed met glasvezel en epoxypasta. Van deze plug wordt de productiemal gemaakt, en de plug is dan niet meer nodig. In plaats van een plug te maken van composiet op deze manier, is Nedcam bezig met het ontwikkelen van een manier om pluggen 3D te printen van een thermoplast, om het proces te verduurzamen.

Black Wave

De Black Wave-salontafel is het eerst product in de Black Wave-serie van Studio Wynd. De tafel wordt gemaakt van koolstofvezel dat om een CNC-gefreesde of lasergesneden mal wordt gewonden door een robotarm. De nadruk in deze serie ligt op de schoonheid van organische vormen.

Sprekersprogramma

 

 

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts.

 

Op dinsdagochtend 13 maart vond het lezingenprogramma “The Future of Products” plaats, met Marcel Vroom, Anouk Groen, Ronald van Straten, en Caroline Prisse (Tetterode).

 

Voor meer informatie over het programma, bezoek de programmapagina.

Materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie

 

 

Gedurende het driedaagse evenement waren de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het jaar ervoor zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie:

 

Bahia Denim (ONA682)

Bahia Denim, genoemd naar Braziliaans blauw marmer, wordt gemaakt van denim afval uit de mode-industrie. Deze restanten worden gelaagd neergelegd, gelijmd en in de juiste vorm gemaakt.

Govaplast (PLA1114)

Govaplast wordt gemaakt van gerecycled plastic (PE en PP) en diverse additieven. Het materiaal kan hout en beton vervangen om producten te maken voor binnen- en buitengebruik, zoals palen, plankieren en hekwerk.

Karuun (ONA678)

De structuur van rotan is te vergelijken met een bos dunne buisjes. Via deze haarvaten transporteert rotanpalm water naar boven. Door deze haarvaten te injecteren met diverse vul- en kleurstoffen ontstaat een stevig materiaal met fantastische kleureffecten.