Van meubel tot laptop, van servies tot lantaarnpaal en van pennenhouder tot televisie: nergens is de doorloopsnelheid van innovatie zo massaal aanwezig en zichtbaar als in de producten die we dagelijks gebruiken. Producten die steeds sneller worden vervangen door nieuwe versies creëren aan de andere kant een afvaloverschot. Dit betekent een hernieuwde kijk op het ontwerpproces, de materiaaltoepassing en het gebruik van nieuwe grondstoffen en processen.

 

Circulariteit vraagt om gerecyclede en biobased materialen. Maar ook nanotechnologie, smart materials, sensoren, energie opwekking, materiaalvermindering, digitale productieprocessen en gebruiksvriendelijkheid zijn thema’s die de prestaties van producten verbeteren in zowel de professionele werkomgeving als de woonomgeving.

 

De kansen voor materiaalinnovatie liggen bij technische, esthetische, haptische, conceptuele, duurzame en prijstechnische ontwikkeling.

TERUGBLIK MATERIAL XPERIENCE 2018

Onze Products-ambassadeur

Marcel Vroom

New business manager bij npk design & managing partner van MVAVD design

 

Marcel Vroom is een industrieel ontwerper en gerenommeerd voor zijn technologische inzichten en visie omtrent toekomstige producten. Hij heeft een Master of Science in Industrial Design Engineering van de Technische Universiteit Delft.

 

Momenteel is Marcel manager new business bij npk design, een vooraanstaand Nederlands designbureau in Leiden. Hij is tevens managing partner van MVAVD design, een Rotterdams designbureau, dat hij mede-oprichtte in 1997. Innoveren en creëren zit in het DNA van beide ontwerpbureaus.

 

Bij het industrieel ontwerpbureau Landmark, dat hij in 1987 mede-oprichtte en waar hij 10 jaar gewerkt heeft, was hij directeur en design manager. Tussen 1983 en 1987 was hij partner van Concepts designers en hoofd van de industrieel ontwerp-afdeling.

 

De afgelopen 30 jaar zijn veel van de door Marcel ontworpen professionele en consumentenproducten bekroond met prijzen voor uitmuntend ontwerp, waarvoor hij onder andere de Kho Liang Ie-prijs heeft ontvangen.

 

Als ambassadeur van MX heeft Marcel Vroom gekozen voor het onderzoeken en tonen van ‘materialen als interfaces’.

Special items

 

 

Tijdens de beurs werden grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien zijn die de bezoeker een blik lieten werpen op de toekomst. Wat was er te zien?

 

 

LignoLoc

LignoLoc, ontwikkeld door Beck Fasteners, zijn berkenhouten spijkers die versterkt zijn met hars. De houten spijkers zijn net zo sterk als aluminium spijkers. Hoewel ze in het hout geslagen kunnen worden met een hamer is het beter om een spijkerpistool te gebruik. Deze wekt hitte op door frictie. Deze hitte smelt de hars deels en last de spijker aan het omringende hout vast.

3D-geprinte plug

Het maken van een productiemal is zeer tijdrovend en kost veel materiaal. Eerst wordt er een 1:1-model uit polystyreen (piepschuim) gefreesd, die vervolgens wordt bekleed met glasvezel en epoxypasta. Van deze plug wordt de productiemal gemaakt, en de plug is dan niet meer nodig. In plaats van een plug te maken van composiet op deze manier, is Nedcam bezig met het ontwikkelen van een manier om pluggen 3D te printen van een thermoplast, om het proces te verduurzamen.

Black Wave

De Black Wave-salontafel is het eerst product in de Black Wave-serie van Studio Wynd. De tafel wordt gemaakt van koolstofvezel dat om een CNC-gefreesde of lasergesneden mal wordt gewonden door een robotarm. De nadruk in deze serie ligt op de schoonheid van organische vormen.

Sprekersprogramma

 

 

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts.

 

Op dinsdagochtend 13 maart vond het lezingenprogramma “The Future of Products” plaats, met Marcel Vroom, Anouk Groen, Ronald van Straten, en Caroline Prisse (Tetterode).

 

Voor meer informatie over het programma, bezoek de programmapagina.

Materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie

 

 

Gedurende het driedaagse evenement waren de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het jaar ervoor zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie:

 

Bahia Denim (ONA682)

Bahia Denim, genoemd naar Braziliaans blauw marmer, wordt gemaakt van denim afval uit de mode-industrie. Deze restanten worden gelaagd neergelegd, gelijmd en in de juiste vorm gemaakt.

Govaplast (PLA1114)

Govaplast wordt gemaakt van gerecycled plastic (PE en PP) en diverse additieven. Het materiaal kan hout en beton vervangen om producten te maken voor binnen- en buitengebruik, zoals palen, plankieren en hekwerk.

Karuun (ONA678)

De structuur van rotan is te vergelijken met een bos dunne buisjes. Via deze haarvaten transporteert rotanpalm water naar boven. Door deze haarvaten te injecteren met diverse vul- en kleurstoffen ontstaat een stevig materiaal met fantastische kleureffecten.