Het aantrekken van de economie maakt dat de verpakkingsindustrie groeit, en daarmee de kansen voor innovatieve materialen. In de toekomst gaan we streven naar een economie waarbij we alleen nog duurzaam geproduceerde, hernieuwbare of algemeen beschikbare grondstoffen zullen gebruiken en waarbij verpakkingen zo ontworpen moeten worden dat ze ook geschikt zullen zijn voor hoogwaardige recycling.

 

Dit betekent dus dat er een markt komt voor nieuwe, innovatieve materialen en verpakkingsontwerpen die alternatieven bieden voor de huidige van olie gemaakte en niet te recyclen verpakkingen zoals chipszakken en soeppakken. In de toekomst moeten de verpakkingen voldoen aan nieuwe, duidelijk gestelde doelstellingen:

 

  • Het vervangen van fossiele, uitputbare en niet-duurzaam geproduceerde grondstoffen voor verpakkingsmaterialen door wel-duurzaam geproduceerde, hernieuwbare en onuitputbare grondstoffen.

 

  • Redesign van verpakkingen zodat ze in de toekomst zo hoogwaardig mogelijk gerecycled kunnen worden. 
De weg voor materiaalinnovatie binnen de verpakkingswereld ligt dus open!

TERUGBLIK MATERIAL XPERIENCE 2018

Onze Graphic ambassadeur

 

 

Caroli Buitenhuis

Chain innovator in Bioplastics, Biobased Packaging & Bio-economy projects bij Green Serendipity

 

Caroli Buitenhuis is chain innovator en consultant rondom bioplastics en biobased verpakkingen en daarnaast ook opgeleid tot verpakkingsexpert. Ze heeft diverse innovaties succesvol op de markt helpen brengen. Caroli heeft een breed, internationaal netwerk dat zij inzet om merkeigenaren en inkopers te verbinden aan de juiste biobased en circulaire materiaalproducenten en -verwerkers.

 

Green Serendipity is een adviesbureau voor bioplastics, biobased verpakken en projecten gericht op de circulaire economie. Daarbij staan de gehele ketens van grondstof t/m einde van de levenscyclus centraal.

Special items

 

 

Tijdens de beurs waren grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien zijn die de bezoeker een blik lietten werpen op de toekomst. Wat was er te zien?

 

 

PurPod100

PurPod100 is een 100 procent composteerbaar kuipje voor het maken van een enkele kop koffie, thee en andere warme dranken. Om te voorkomen dat consumenten diverse onderdelen van gebruikelijke kuipjes gescheiden moeten weggooien, bestaat de PurPod100 uit koffiekaf, papier, biohars en andere biologisch afbreekbare materialen.

Paddenstoelenverpakkingsmateriaal

Dit verpakkingsmateriaal van Ecovative Design is gemaakt van mycelium, oftewel de sporen van paddenstoelen. Met behulp van mallen groeit het materiaal in de gewenste vorm. Wanneer deze bereikt is, wordt het mycelium gedroogd, waardoor de sporen sterven en niet verder groeien. Het ontstane verpakkingsmateriaal kan bijvoorbeeld piepschuim vervangen en is volledig composteerbaar.

Seepje

Seepje gebruikt de vruchten van Sapindus mukorossi, ook wel wasnoten geheten, als natuurlijk wasmiddel. De verpakking van de vloeibare variant is gemaakt van oude melkpakken om de verpakkingskringloop te sluiten.

Sprekersprogramma

 

 

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts.

 

Op donderdagmiddag 15 maart vond het lezingenprogramma“The Future of Graphic & Packaging” plaats, met onder andere Caroli Buitenhuis (Green Serendipity).

 

Voor meer informatie over het programma, bezoek de programmapagina.

Materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie

 

 

Gedurende het driedaagse evenement waren de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het jaar ervoor zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie:

 

Remake (ONA650)

Remake is papier gemaakt met restjes leer. In het proces wordt 25% van houtpulp vervangen door leerrestanten, die het papier een unieke ‘look & feel’ geven.

Karta-Pack bagasse/katoen (ONA695)

Karta-Pack is een milieuvriendelijk alternatief voor plastic verpakkingen. De verpakking is gemaakt van composteerbaar en biologisch afbreekbaar materiaal, in dit geval een mix van katoen en bagasse (een restmateriaal van suikerproductie).

BioFoam (ONA683)

BioFoam is een lichtgewicht, biobased, piepschuimachtig materiaal. In tegenstelling tot piepschuim is het materiaal biologisch afbreekbaar en heeft het een Cradle-to-Cradle-certificaat.