Het nieuwe interieur is de perfecte omgeving waar onze identiteit tot uitdrukking komt, onze zintuigen worden geprikkeld en die werk en ontspanning vergemakkelijkt en aangenaam maakt. Een juiste keuze van materialen zorgt voor een gezonde omgeving met een optimale akoestiek, gezond daglicht, weinig onderhoud, een gezonde lucht- kwaliteit, en inspelend/reagerend op de behoeften van de gebruiker. Het interieur is flexibel, duurzaam en circulair, en liefst multifunctioneel.

 

De eisen voor kantoren, scholen, gezondheidzorg, woningen en culturele instellingen zijn continue in ontwikkeling, en bieden kansen voor materiaalontwikkeling op het gebied van milieu, uitstraling, economie, veiligheid, gebruik en onderhoud.

TERUGBLIK MATERIAL XPERIENCE 2018

Onze Interior-ambassadeur

Odette Ex

Binnenhuisarchitect

 

Odette Ex richtte in 1994 Ex Interiors op. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevend bureau dat wereldwijd opereert en waar ingewikkelde projecten worden aangepakt met specialistische passie.

 

Odette Ex studeerde aan de Utrechtse hogeschool voor de kunsten (1985-1990). Bij haar afstuderen ontving ze een eervolle vermelding van de BNI (Beroepsvereniging Neder- landse Binnenhuisarchitecten). Tijdens haar vervolgstudie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten (1991-‘93) in Amsterdam richtte ze zich op het grensgebied tussen beeldende kunsten en architectuur. Vanuit dat aandachtsveld ontstond in 1994 Ex Interiors.

 

Ex Interiors is een ambitieus, persoonlijk en professioneel bureau, dat ervaring heeft met het ontwerpen voor nieuwe gebouwprojecten, restauraties en renovaties. Het bureau heeft gewerkt met cliënten uit diverse sectoren zoals de gezond- heidszorg, onderwijs, hotels, winkels en kantoren.

Special items

Tijdens de beurs waren grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien zijn die de bezoeker een blik gaven op de toekomst. Wat was er allemaal te zien?

Ventri

In de vleesindustrie worden koeienmagen beschouwd als afval. Voor Billie van Katwijk zijn de rijke, organische texturen van deze dierlijke ingewanden een fascinerend materiaal. Ieder van de vier verschillende magen van de koe hebben verschillende structuren gevormd door hun functie. Door de magen op een special manier te looien kreeg Van Katwijk het voor elkaar om er diverse leersoorten van te maken.

Terroir

Door zeewier en gerecycled papier te combineren hebben Jonas Edvard en Nikolaj Steenfatt een nieuw, duurzaam materiaal ontwikkeld. The materiaal heeft een warme uitstraling en is zo licht als papier. De kleur wordt bepaald door de kleur van het gebruikte zeewier. Het materiaal kan worden gebruikt voor het maken van producten en meubels.

Wolwaeren

Wolwaeren, ontworpen door Roland Pieter Smit, is een serie wollen dekens gemaakt door mentaal of fysiek gehandicapten. De weeftechnieken van de verschillende dekens reflecteren de beperkingen van de maker. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen met autisme heel goed met dunne draden werken, terwijl zij met het syndroom van Down veel beter zijn met dikke draden. Al het garen is gemaakt van wol uit Texel.

Sprekersprogramma

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts.

 

Op donderdagochtend 15 maart 2018 vond in het Material Xperience-theater het lezingenprogramma “The Future of Interior“ plaats. Sprekers zijn Odette Ex (Ex Interiors), Simone de Waart (Material Sense), Nienke Hoogvliet, en Tjeerd Veenhoven.

 

Voor meer informatie over het programma, bezoek de programmapagina.

Materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie

Gedurende het driedaagse evenement waren de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het afgelopen jaar zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie:

Houtmozaïek (WOO374)

Dit handgemaakte mozaïek bestaat uit stukjes hout, aan elkaar bevestigd met rubber. De mozaïeken zijn waterafstotend, UV-resistent en duurzaam.

Kurktapijt (ONA680)

Deze tapijten combineren kurk met natuurlijke materialen zoals (gerecycled) katoen, linnen en wol. Kurk heeft veel interessante eigenschappen; het is bijvoorbeeld lichtgewicht, watervast, en elastisch.

Papieren sculpturen (ONA679)

Deze kunstwerkjes zijn gemaakt van papieren draagtassen, die normaal gesproken worden weggegooid. De sculpturen worden gemaakt door traditionele ambacht te combineren met een moderne techniek: lasersnijden.