Het grootste deel van onze tijd spenderen we binnen: in huis, op kantoor, in een restaurant of in de sportschool. Welk interieur biedt de juiste omgeving zodat de gebruiker optimaal kan presteren, genieten, ontspannen, leren of genezen? En wat zijn daarbij de beste materialen, kleuren en afwerking?

 

De belangrijkste ontwikkelingen gaan over een gezonde omgeving met een optimale akoestiek, veel daglicht, een gezonde luchtkwaliteit, veel groen en natuurlijke materialen, die het liefst zo onderhoudsvrij mogelijk zijn. Het interieur is flexibel, speels, origineel, duurzaam en circulair, en liefst multifunctioneel. Van constructief bamboe tot custom-made gietvloeren, van fijnstof-vangend tapijt tot gerecycled meubilair, van lichtgevende plafonds tot meubels gemaakt van zeewier of koffie en ook 3D-printen ontbreekt niet in de vorm van meubels tot zelfs vloeren. Eén ding is duidelijk: het interieur van de toekomst zal in ieder geval niet saai zijn.

TERUGBLIK MATERIAL XPERIENCE 2018

Onze Interior-ambassadeur

De Nederlandse ontwerpers en conceptueel denkers Niels van Eijk en Miriam van de Lubbe van designstudio Van Eijk & Van der Lubbe zullen de sector Interiors vertegenwoordigen. De twee hebben de krachten gebundeld in 1998 en sindsdien hebben ze samen gewerkt aan ontwerpen voor culturele instituten en bedrijven die zich richten op de toekomst. De studio creëert ontwerpen om het verschil te maken.

Van Eijk & Van der Lubbe hebben een glimp van de toekomst van auto’s laten zien en hebben het uiterlijk van het Nederlands Nationaal Archief bedacht, maar zijn zelf ook curatoren van verschillende exposities. Hun werk is opgenomen in collecties van musea over de hele wereld. Volvo, Stedelijk Museum Amsterdam, Textielmuseum, Dutch Design Foundation en Design Academy Eindhoven zijn onder meer partners van Van Eijk & Van der Lubbe.

Special items

Tijdens de beurs waren grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien zijn die de bezoeker een blik gaven op de toekomst. Wat was er allemaal te zien?

Ventri

In de vleesindustrie worden koeienmagen beschouwd als afval. Voor Billie van Katwijk zijn de rijke, organische texturen van deze dierlijke ingewanden een fascinerend materiaal. Ieder van de vier verschillende magen van de koe hebben verschillende structuren gevormd door hun functie. Door de magen op een special manier te looien kreeg Van Katwijk het voor elkaar om er diverse leersoorten van te maken.

Terroir

Door zeewier en gerecycled papier te combineren hebben Jonas Edvard en Nikolaj Steenfatt een nieuw, duurzaam materiaal ontwikkeld. The materiaal heeft een warme uitstraling en is zo licht als papier. De kleur wordt bepaald door de kleur van het gebruikte zeewier. Het materiaal kan worden gebruikt voor het maken van producten en meubels.

Wolwaeren

Wolwaeren, ontworpen door Roland Pieter Smit, is een serie wollen dekens gemaakt door mentaal of fysiek gehandicapten. De weeftechnieken van de verschillende dekens reflecteren de beperkingen van de maker. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen met autisme heel goed met dunne draden werken, terwijl zij met het syndroom van Down veel beter zijn met dikke draden. Al het garen is gemaakt van wol uit Texel.

Sprekersprogramma

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts.

 

Op donderdagochtend 15 maart 2018 vond in het Material Xperience-theater het lezingenprogramma “The Future of Interior“ plaats. Sprekers zijn Odette Ex (Ex Interiors), Simone de Waart (Material Sense), Nienke Hoogvliet, en Tjeerd Veenhoven.

 

Voor meer informatie over het programma, bezoek de programmapagina.

Materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie

Gedurende het driedaagse evenement waren de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het afgelopen jaar zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie:

Houtmozaïek (WOO374)

Dit handgemaakte mozaïek bestaat uit stukjes hout, aan elkaar bevestigd met rubber. De mozaïeken zijn waterafstotend, UV-resistent en duurzaam.

Kurktapijt (ONA680)

Deze tapijten combineren kurk met natuurlijke materialen zoals (gerecycled) katoen, linnen en wol. Kurk heeft veel interessante eigenschappen; het is bijvoorbeeld lichtgewicht, watervast, en elastisch.

Papieren sculpturen (ONA679)

Deze kunstwerkjes zijn gemaakt van papieren draagtassen, die normaal gesproken worden weggegooid. De sculpturen worden gemaakt door traditionele ambacht te combineren met een moderne techniek: lasersnijden.