De opgave is bekend; In 2050 moet de gebouwde omgeving volledig circulair en energieneutraal zijn. Wat betekent dat voor de toegepaste materialen? Wat zijn circulaire materialen en hoe pas je ze het beste toe?

 

Initiatieven zoals het materialenpaspoort van Madaster en het Urban Mining-initiatief van New Horizon nemen toe, en hergebruik van materialen wordt steeds belangrijker. Naast de “techno-cycle” nemen de materialen binnen de “bio-cycle” toe; bouwen met hout en CLT is populair, thermisch gemodificeerd hout is niet meer weg te denken en zelfs constructies met bamboe zijn mogelijk. Daarnaast zijn restmaterialen uit de textielindustrie, van de landbouw en verpakkingen een bron voor nieuwe grondstoffen voor isolatie, diverse afwerkingsmaterialen en inrichting. Naast circulair bouwen biedt 3D-printen met diverse materialen kansen voor efficiënt materiaalgebruik en snelle productieprocessen, en zijn de technische ontwikkelingen van glas zoals constructief, gekromd en interactief glas een bron van spectaculaire architectuur. Door natuur te combineren met de nieuwste technologieën is het mogelijk de architectuur te innoveren en de cirkel van materialen te sluiten.

TERUGBLIK MATERIAL XPERIENCE 2018

Onze Architecture-ambassadeur

Ben van Berkel

Filippo Lodi

 

De sector Architecture wordt vertegenwoordigd door Ben van Berkel en Filippo Lodi van de architectuur- en designstudio UNStudio.

Opgericht in 1988 door Van Berkel en Caroline Bos is UNStudio een internationaal architectonisch designnetwerk gesitueerd in Amsterdam, Frankfurt, Hong Kong en Shanghai. Huidige projecten zijn onder meer het ontwerp van het treinnetwerk van Qatar, het grootschalige FOUR-project in Frankfurt en het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam.

Met UNStudio heeft Van Berkel onder andere het Mercedes-Benz-museum, Arnhem Centraal Station in Nederland, het mixed-use Raffles City-ontwikkelingsproject in Hangzhou, de Canaletto-toren in Londen, een privévilla in New York, en de Universiteit van Singapore gerealiseerd.

Lodi is heeft verschillende masterdiploma’s op de gebieden van bouwkunde, architectuur, kunst en business. Als hoofd van de afdeling innovatie- en kennismanagement heeft Lodi de leiding over UNSKnowledge, de research & development-denktankdenktank van UNStudio. Hij ontwikkelt en ontwerpt vernieuwende technologieën voor de bebouwde omgeving, van een unieke coating die gebouwen afkoelt tot een op hout gebaseerd biocomposiet voor façades en scheidingswanden. Ook geeft hij advies op het gebied van workflow en rebrandingstrategieën aan bedrijven.

In 2018 richtte Van Berkel UNSense op, een ArchTech-bedrijf dat mensgerichte technologische ontwikkelingen ontwerpt en integreert voor de bebouwde omgeving. UNSense werkt nauw samen met UNStudio om een sensorgebaseerde technologie te ontwikkelen die specifiek uitgerust is op het verbeteren van de gezondheid binnen de bebouwde omgeving.

Special items

Tijdens de beurs waren grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien die de bezoeker een blik gaven op de toekomst. Wat was er allemaal te zien?

3D-geprinte, versterkte balk

Deze 3D-geprinte, versterkte balk is onderdeel van een lopend onderzoek naar 3D-geprinte bouwcomponenten door het departement Digital Building Technologies aan de ETH Zurich. De tweezijdige uitkragende balken zijn tot 4,5 meter lang en gemaakt van zandsteen. De balken worden gefabriceerd door ‘binder-jetting’, een 3D-printtechniek waarbij poeder op bepaalde plaatsen wordt verbonden door bindmiddel om een object te creëren. De losse geprinte elementen worden met elkaar verbonden met speciaal ontworpen verbindingen, zodat de balk één geheel wordt.

3D-geprinte keramische zonnewering

Hexashade, ontwikkeld door Advanced Ceramics R&D Laboratory, is een 3D-geprint, keramisch gewelf, bedoeld als zonnewering. De keramische componenten bieden de optie om een architectonisch geheel op maat te maken, gemaakt van hexagonale blokken. Door middel van een computermodel en de weersdata van een bepaalde plek wordt er een systeem gecreëerd van blokken die elk een eigen positie hebben, afhankelijk van waar schaduw moet komen.

3D-geprinte betonnen bouwelementen

Dit bouwelement, gemaakt aan de Technische Universiteit München, is laag voor laag 3D-geprint met een selectieve verlijmingstechniek, de zogeheten selectieve cementactivatie-methode. Het element is gemaakt door droge deeltjes (een mix van cement en aggregaat) in lagen uit te spreiden en deze lokaal te binden met een bindmiddel. In dit geval is glas gebruikt als aggregaat. Het bouwelement is geproduceerd om aan te tonen dat een hoge mate van geometrische vrijheid en een hoge resolutie kan worden bereikt door deze 3D-printmethode. Het object is ongeveer 570 mm x 300 mm x 390 mm (L x B x H) en elke laag heeft een dikte van 2 mm.

Sprekersprogramma

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts.

 

Op woensdagochtend 14 maart 2018 vond in het Material Xperience-theater het lezingenprogramma “The Future of Architecture” plaats. Sprekers waren Ulrich Knaak (professor Ontwerp en Constructie aan TU Delft), Lisa Rammig (EOC London), Kasper Guldager Jensen (architect MAA) en Ana Maria Anton (ETH Zurich).

 

Voor meer informatie over het programma, bezoek de programmapagina.

Materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie

Gedurende het driedaagse evenement waren de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het afgelopen jaar waren gescout. Een kleine greep uit de collectie:

I-MESH (PLA1051)

I-MESH is een composietmateriaal dat licht filtert, uitbalanceert en verspreidt. De panelen worden op maat gemaakt van draad van, onder andere, basalt, glasvezel, Zylon, koolstofvezel en Technora. Het materiaal, voor zowel binnen- als buitengebruik, is recyclebaar, absorbeert geluid en isoleert.

Lumiscopic (PLA1102)

Lumiscopic is een dichroïsch folie dat kan worden aangebracht op materialen als glas, acryl of plastic. Het materiaal bestaat in twee varianten: warme en koude kleurentinten. De kleuren die de kijker ziet zijn afhankelijk van onder andere het licht en de kijkhoek.

ZEP zonneceldakpannen (CER214)

Deze dakpannen zien eruit als traditionele dakpannen, maar hebben ingebouwde zonnecellen. Omdat niet op alle daken zonnepanelen mogen worden geïnstalleerd, bieden deze dakpannen een alternatief. Vanaf een afstand ziet het dak er normaal uit, maar toch wordt er groene energie opgewekt!