Het nieuwe bouwen heeft een spannende en uitdagende opgave. Door automatisering en BIM kunnen producenten steeds meer een tailormade-product of materiaal aanbieden. Van alle geproduceerde elementen zullen in een materiaalpaspoort de (gerecyclede) grondstoffen bekend zijn, een belangrijke stap voor de circulaire economie.

 

Opdrachtgevers van woningen, kantoren, ziekenhuizen, scholen, winkels, bruggen en tunnels, en andere bouwwerken hebben te maken met scherpere milieuregelgeving door het grondstoffenbesluit en wensen zelf steeds vaker circulaire materialen toe te passen zoals biobased materialen en gerecyclede materialen. Ook het terugdringen van fossiele brandstoffen bij productie, vervoer en gebruik neemt enorm toe. Minder materiaalgebruik, en constructies die veilig zijn bij brand en natuurgeweld.

 

Digitale productietechnieken zorgen voor een geheel nieuwe vormentaal, en 3D-printen, CNC-frezen, het inzetten van robots voor customized productie beginnen zelfs mainstream te worden. Smart materialen die energie leveren, onderhoudsarm zijn, voor zelfreinigende en zelfhelende constructies zorgen, interactief en communicatief zijn met ingebouwde sensoren: en dat alles in het teken van het comfort, gebruiksgemak en veiligheid van de gebruiker en zijn omgeving.

TERUGBLIK MATERIAL XPERIENCE 2018

Onze Architecture-ambassadeur

Ulrich Knaack

Professor Ontwerp en Constructie aan TU Delft, professor Geveltechnologie aan TU Darmstad (Duitsland)

 

Prof. dr. ing. Ulrich Knaack volgde zijn opleiding tot architect aan het RWTH Aachen (Duitsland). Vervolgens behaalde hij zijn PhD op het gebied van structureel gebruik van glas.

 

Tijdens zijn carrière werkte Knaack als architect en planner in Düsseldorf. Knaack heeft tevens gewerkt als professor Ontwerp en Constructie aan de OWL Hogeschool (Duitsland). Momenteel werkt hij als professor Ontwerp en Constructie aan de TU Delft bij de faculteit Architectuur, waar hij de Façade Research Group opzette. Tegelijkertijd is hij professor Geveltechnologie aan de TU Darmstad bij de faculteit Civiele Techniek (Duitsland), waar hij deelneemt aan het Institute of Structural Mechanics + Design.

 

Knaack organiseert interdisciplinaire design-workshops en symposiums op het gebied van gevels, en is de auteur van diverse bekende naslagwerken, artikelen en lezingen.

 

Special items

Tijdens de beurs waren grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien die de bezoeker een blik gaven op de toekomst. Wat was er allemaal te zien?

3D-geprinte, versterkte balk

Deze 3D-geprinte, versterkte balk is onderdeel van een lopend onderzoek naar 3D-geprinte bouwcomponenten door het departement Digital Building Technologies aan de ETH Zurich. De tweezijdige uitkragende balken zijn tot 4,5 meter lang en gemaakt van zandsteen. De balken worden gefabriceerd door ‘binder-jetting’, een 3D-printtechniek waarbij poeder op bepaalde plaatsen wordt verbonden door bindmiddel om een object te creëren. De losse geprinte elementen worden met elkaar verbonden met speciaal ontworpen verbindingen, zodat de balk één geheel wordt.

3D-geprinte keramische zonnewering

Hexashade, ontwikkeld door Advanced Ceramics R&D Laboratory, is een 3D-geprint, keramisch gewelf, bedoeld als zonnewering. De keramische componenten bieden de optie om een architectonisch geheel op maat te maken, gemaakt van hexagonale blokken. Door middel van een computermodel en de weersdata van een bepaalde plek wordt er een systeem gecreëerd van blokken die elk een eigen positie hebben, afhankelijk van waar schaduw moet komen.

3D-geprinte betonnen bouwelementen

Dit bouwelement, gemaakt aan de Technische Universiteit München, is laag voor laag 3D-geprint met een selectieve verlijmingstechniek, de zogeheten selectieve cementactivatie-methode. Het element is gemaakt door droge deeltjes (een mix van cement en aggregaat) in lagen uit te spreiden en deze lokaal te binden met een bindmiddel. In dit geval is glas gebruikt als aggregaat. Het bouwelement is geproduceerd om aan te tonen dat een hoge mate van geometrische vrijheid en een hoge resolutie kan worden bereikt door deze 3D-printmethode. Het object is ongeveer 570 mm x 300 mm x 390 mm (L x B x H) en elke laag heeft een dikte van 2 mm.

Sprekersprogramma

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts.

 

Op woensdagochtend 14 maart 2018 vond in het Material Xperience-theater het lezingenprogramma “The Future of Architecture” plaats. Sprekers waren Ulrich Knaak (professor Ontwerp en Constructie aan TU Delft), Lisa Rammig (EOC London), Kasper Guldager Jensen (architect MAA) en Ana Maria Anton (ETH Zurich).

 

Voor meer informatie over het programma, bezoek de programmapagina.

Materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie

Gedurende het driedaagse evenement waren de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het afgelopen jaar waren gescout. Een kleine greep uit de collectie:

I-MESH (PLA1051)

I-MESH is een composietmateriaal dat licht filtert, uitbalanceert en verspreidt. De panelen worden op maat gemaakt van draad van, onder andere, basalt, glasvezel, Zylon, koolstofvezel en Technora. Het materiaal, voor zowel binnen- als buitengebruik, is recyclebaar, absorbeert geluid en isoleert.

Lumiscopic (PLA1102)

Lumiscopic is een dichroïsch folie dat kan worden aangebracht op materialen als glas, acryl of plastic. Het materiaal bestaat in twee varianten: warme en koude kleurentinten. De kleuren die de kijker ziet zijn afhankelijk van onder andere het licht en de kijkhoek.

ZEP zonneceldakpannen (CER214)

Deze dakpannen zien eruit als traditionele dakpannen, maar hebben ingebouwde zonnecellen. Omdat niet op alle daken zonnepanelen mogen worden geïnstalleerd, bieden deze dakpannen een alternatief. Vanaf een afstand ziet het dak er normaal uit, maar toch wordt er groene energie opgewekt!