Material Xperience-theater

Ochtendprogramma: Meet the Future of… Architecture

Tijdens Material Xperience kunnen architecten zich even in de toekomst wanen! Kom naar het uitgebreide lezingenprogramma, samengesteld in samenwerking met Architecture-ambassadeur Ulrich Knaack, voor de laatste trends en ontwikkelingen op materiaalgebied binnen deze sector.

 

Moderator: Peter de Winter

10:45 Inloop
11:00 Ulrich Knaack, TU Delft en TU Darmstad

Ulrich Knaack werkt als professor Ontwerp en Constructie aan de TU Delft bij de faculteit Architectuur, en tegelijkertijd is hij professor Geveltechnologie aan de TU Darmstad bij de faculteit Civiele Techniek (Duitsland). In zijn lezing ‘Materials Develop via Details’ zal hij ingaan op de technologische en functionele ontwikkelingen met betrekking tot het genereren van energie met gevels. Tevens zal hij 3D-printen binnen de architectuur bespreken.

11:30 Lisa Rammig, EOC London

Lisa Rammig is werkzaam bij het wereldberoemde ingenieursbureau EOC, vermaard om de complexe constructies en gevels die met grote architecten worden gerealiseerd, met de focus op complexe glasconstructies, waaronder de meeste Apple stores. Haar lezing zal gaan over een nieuwe benadering van transparante, glazen verbindingen op basis van experimentele constructies en studies.

12:00 Kasper Guldager Jensen, 3XN en GXN

Kasper Guldager Jensen is senior partner bij het Deense 3XN en directeur van GXN, het R&D kantoor dat zich bezighoudt met materiaalontwikkeling voor hun internationale projecten. Ze richten zich op het ontwikkelen van een bouwcultuur die de wereld verbetert, zowel op architectonisch als milieugebied. Zijn lezing gaat over bouwen binnen de circulaire economie aan de hand van vele internationale spraakmakende voorbeelden, zoals een geüpcycled kantoorpand in Sydney, Australië.

12:30 Ana Maria Anton, ETH Zurich

Ana Anton is onderzoeker bij het departement voor Digital Building Technologies aan het befaamde Institute of Technology in Architecture (ETH) Zürich. Haar lezing gaat het 3D-printen van horizontale, voorgespannen bouwelementen, zoals de 3D-geprinte, versterkte balk van zandsteen, tevens een expositiestuk op Material Xperience.

13.00 Einde programma

Lunchprogramma: Michel Oprey & Beisterveld

Dit jaar heeft Michel Oprey & Beisterveld, exclusief distributeur van Neolith, Hans van Wolde gevraagd meer te vertellen over Neolith.

13:00 Inloop
13:15 Hans van Wolde, Beluga loves you

Hans van Wolde is chef-kok van het  Michelinsterrenrestaurant Beluga loves you in Maastricht dat is ingericht met Neolith. Het restaurant heeft sinds 1998 één Michelinster en sinds 2005 twee sterren. Hans zal tijdens Material Xperience vertellen over zijn ervaring met Neolith en over zijn plannen betreft zijn nieuwe culinaire paradijs, Brut 172. Het interieur en het uitzicht over de heuvels zal adembenemend zijn. Als architecten heeft Hans gekozen voor Niels Maier van Studio Niels en landschapsarchitect Pieter Kromwijk.

Aansluitend aan de presentatie zal Hans op de stand van Michel Oprey & Beisterveld (A22) amuses bereiden. U bent welkom om zowel de kunsten van Hans als ook Neolith te proeven.

14.00 Einde programma

Middagprogramma: Meet the Future of… Fashion & Workwear

Tijdens Material Xperience kunnen modeprofessionals zich even in de toekomst wanen! Kom naar het uitgebreide lezingenprogramma, samengesteld in samenwerking met mode-expert Marina Toeters, voor de laatste trends en ontwikkelingen op materiaalgebied binnen deze sector. 

 

Moderator: Ingrid Willems

14:00 Inloop
14:15 Yassine Salihine, Footwearists

Yassine Salihine is senior forecaster voor The Footwearists, een internationaal innovatie- en educatieplatform voor de schoeiselindustrie (voorheen SLEM). Tijdens zijn lezing zal hij het hebben over in een lab gegroeide leer-alternatieven en wat deze materialen voor de schoeiselindustrie kunnen betekenen.

14:45 Ellen Mensink, Loop.a life

Vanuit haar stichting Creative City Lab organiseerde Ellen Mensink in 2015 het Recycle Lab for Circular Fashion gericht op het verduurzamen van de textielindustrie, en richtte Brightloops op. Brightloops sorteert de lokale afvalberg op materiaalsamenstellingen en op meer dan 25 kleuren, daarvan worden hoogwaardige vezels, garens en knitwear ontwikkeld. Dit gebeurt zowel vanuit hun eigen lifestyle merk Loop.a life en als private label producent. In haar lezing ‘Making truly circular the new style in textile’ legt ze uit wat ‘truly circular’ is.

15:15 Aniela Hoitink, Neffa

Aniela Hoitink van NEFFA vindt Fast Fashion een geweldige kans. We hebben een hele generatie mensen die verwacht een kledingstuk voor een jaar, misschien twee, te dragen voordat ze deze wegdoen en iets nieuws kopen. Met het juiste type materialen kan dit naar wens gemaakt worden, aangepast aan deze levenscyclus.

15:45 WEAR sustain pitches door Marina Toeters, by-wire.net

Via haar website, by-wire.net, stimuleert Marina Toeters de samenwerking tussen de mode-industrie en technici om een relevant modesysteem en ondersteunende kledingstukken voor alledag te ontwikkelen. Samen met Jasna Rokegem (Jasna Rok) presenteert ze pitches over duurzame mode.

16:15 WEAR sustain panel door Ingrid Willems, Datascouts

Ingrid Willems is CEO van DataScouts, een data-platform voor strategische marketeers. Ze is ervan overtuigd dat digitale platformen de samenwerking tussen grote en kleine organisaties bevorderen. Ze experimenteert met nieuwe bedrijfsmodellen waarbij op een innovatieve manier toegevoegde waarde wordt gegenereerd voor klanten, gebruikers en werknemers.

16:45 Einde programma

Partner-theater

Ochtendprogramma: Terrific Textiles

De textielindustrie naast de petrochemische industrie de meest vervuilendste industrie ter wereld. Veel kleding die wordt weggegooid, wordt verbrand, hoewel deze vaak prima te recyclen is. In dit lezingenprogramma gaan verschillende sprekers in op het hergebruiken van textielafval.

 

Moderator: Rens Tap

10:30 Inloop
10:45 Mark Lepelaar, HVA

Het RECURF-UP!-project: Het ontdekken en gebruiken van nieuwe materiaaleigenschappen door textiel te combineren met biobased plastics

Sinds 2014 werkt Mark Lepelaar als projectleider en hoofdonderzoeker op biobased plastics en hergebruik van textiele reststromen bij het lectoraat circulair ontwerpen en ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens zijn lezing zal hij het hebben over het RECURF-UP!-project dat de eigenschappen onderzoekt van een nieuw materiaal gemaakt van textielafval en biobased plastic.

11:15 Peter Bos, Texperium

Innovatie in hernieuwbaar materiaal uit gerecycled textiel

APeter Bos is voorzitter en één van de oprichters van Texperium, een bedrijf gespecialiseerd in de verwerking van textielafval. In zijn lezing ‘Innovations in renewable material out of recycled textiles’ zal hij een beeld schetsen hoe uit herwonnen textile kwaliteitsproducten kunnen maken, waarbij ecologie en economie hand in hand gaan.

11:45 Eva van der Brugge, Fashion for Good

Het ondersteunen van circulaire textielsoorten door intersectorale samenwerking.

Eva van der Brugge is Innovation Manager bij Fashion for Good, een wereldwijd platform voor innovatie mogelijk gemaakt door samenwerking. In haar lezing ‘Scaling daring innovation’ zal ze ingaan op het ondersteunen van ondernemers die werken met circulaire textielsoorten door intersectorale samenwerking.

12.15 Einde programma

Middagprogramma: Circl

Circl is een circulair platform op de Amsterdamse Zuidas waar maatschappij en samenleving samen in beweging komen voor een duurzame wereld. Tijdens dit lezingenprogramma zullen een aantal betrokken partijen spreken over hun ervaringen.

 

Moderator: Peter de Winter

13:45 Inloop
14:00 Rik Ruigrok, Herso

Het circulair gebruik van hout

Rik Ruigrok is urban miner bij Herso Circulaire Houtbewerkers. Tijdens zijn lezing zal hij ingaan op het circulair gebruik van hout.

14:30 Petran van Heel, ABN AMRO
15:00 Hans Hammink, de Architekten Cie

Circulariteit in de praktijk: Circl, Amsterdam

Sinds 2004 is Hans Hammink is werkzaam bij de Cie. Ook is hij één van de bedenkers van het Gebouwenpaspoort: een digitale tweeling van een gebouw, een 3D-model gekoppeld aan circulaire data. In zijn lezing ‘Circulariteit in de praktijk: Circl, Amsterdam’ zal hij het hebben over hoe de houding van de opdrachtgever, architect en de andere leden van het bouwteam van het circulaire project Circl veranderde om tot een hoogwaardig circulair gebouw te komen; concreet en digitaal.

15:30 Johan-Paul Borreman, Derix

Met CLT bouwen voor de toekomst.

Johan-Paul Borreman werkt sinds 2014 bij het Duitse bedrijf Derix-groep, een toonaangevend productiebedrijf op gebied van zowel gelamineerd hout als ook kruislaagshout (X-lam). Tijdens zijn lezing gaat hij in op de toekomst van het bouwen met CLT (Cross-laminated timber).

16:00 Noor Huitema, Copper8

Kip en ei, van wie komt de productinnovatie voor het realiseren van circulaire gebouwen?

Na te hebben gewerkt bij verschillende adviesbureaus richtte Noor Huitema in 2013 Copper8 op, waar zij zich toelegt op het versnellen van duurzaamheid en circulariteit door zichtbare projecten te realiseren. In haar lezing ‘Kip en ei, van wie komt de productinnovatie voor het realiseren van circulaire gebouwen?’ zal ze ingaan op het financiële model achter circulaire producten.

16.30 Einde programma