Material Xperience-theater

Ochtendprogramma: Meet the future of… Interior!

Tijdens Material Xperience kunnen interieurarchitecten en -ontwerpers zich even in de toekomst wanen! Kom naar het uitgebreide lezingenprogramma, samengesteld in samenwerking met Odette Ex (van Ex Interiors), voor de laatste trends en ontwikkelingen op materiaalgebied binnen deze sector.

 

Moderator: Els Zijlstra

10:45 Inloop
11:00 Odette Ex, Ex Interiors

Odette Ex richtte in 1994 Ex Interiors op, een bedrijf dat is uitgegroeid tot een toonaangevend bureau dat wereldwijd opereert. In haar lezing ‘Creatieve disruptie’ zal ze ingaan op de gelaagdheid van interieur en de bewustwording van materiaalgebruik, de achtergrond van de materialen en hun toekomst.

11:30 Simone de Waart, Material Sense

Simone de Waart is oprichter en creative director van Material Sense. Tevens is ze sinds 2002 docent aan de Technische Universiteit en was ze meer dan tien jaar verbonden aan de Design Academy Eindhoven als docent. In haar lezing ‘Materialen; waarde en waardering in de toekomst?’ toont ze de mogelijkheden van circulaire en duurzame materialen aan de hand van voorbeelden die aanzetten tot nadenken en anders kijken.

12:00 Nienke Hoogvliet, Studio Nienke Hoogvliet

Studio Nienke Hoogvliet is een design studio gericht op materiaalonderzoek, experimenteel en conceptueel ontwerp, en vooral bekend van haar onderzoek naar algen en zeewier als nieuw materiaal. In haar lezing ‘Van onconventioneel materiaal naar design’ toont ze hoe (natuurlijke) reststromen kunnen worden omgezet in waardevolle grondstoffen en sprekende producten.

12:30 Tjeerd Veenhoven, Studio Tjeerd Veenhoven

Studio Tjeerd Veenhoven is een productontwerpstudio, bekend van het palmleer, materiaal van planten van Huis Veendam en algentextiel. Ze ontwerpen waardeketens, van grondstoffen tot en met het product en de consumentenervaring. In zijn lezing ‘Opportunities in the backyard’ zal Tjeerd ingaan op palmleer en het project HuisVeendam.

13.00 Einde programma

Lunchprogramma: INSIDE/INSIDE

INSIDE/INSIDE, een initiatief van DGBC, Nibe en Ex Interiors, is hét online platform voor mooie, duurzame interieurproducten en -materialen. Bezoekers kunnen er materialen en producten selecteren, detailinformatie lezen én de milieu- en gezondheidsimpact opzoeken en vergelijken.

13:00 Inloop
13:15 Duurzame interieurproducten en -materialen

Tijdens dit debat wordt door de Founding Partners van INSIDE/INSIDE (Edwin van Noort (DGBC), Mantijn van Leeuwen (Nibe), Odette Ex (Ex Interiors)) de noodzaak van een dergelijk platform toegelicht. Ook vertellen de Founding Partners waarom zij deelnemen aan INSIDE/INSIDE.

14.00 Einde programma

Middagprogramma: Meet the future of… graphic & packaging

Tijdens Material Xperience kan de Graphic & Packaging-professional zich even in de toekomst wanen! Kom naar het uitgebreide lezingenprogramma, samengesteld in samenwerking met Caroli Buitenhuis (chain innovator bij Green Serendipity), voor de laatste trends en ontwikkelingen op materiaalgebied binnen deze sector.

 

Moderator: Els Zijlstra

14:00 Inloop
14:15 Christiaan Jansen

Christiaan Janssen heeft een passion for paper! Hij heeft bijna 25 jaar ervaring in en met papier; vooral met de bijzondere papiersoorten. De meest bijzondere soorten papier komen tijdens zijn lezing ‘En u dacht dat papier nog steeds van bomen gemaakt wordt?’ voorbij.

14:45 Willy Mooren

Willy Mooren zal het hebben over “branding”, nieuwe materialen en vooral de nieuwe verpakkingen op basis van Urban Farming. Urban Farmers heeft urban farming gerevolutioneerd door op een eigen manier aquaponics toe te passen. Het resultaat is een efficiënt circulair system, waarin voedselrijk afvalwater van de productie van vis de belangrijkste meststof van planten is. Op hun beurt zuiveren deze planten het water voor de visproductie.

15:15 Caroli Buitenhuis, Green Serendipity

Caroli Buitenhuis is chain innovator en consultant in projecten over bioplastics, bio-based verpakkingen en bio-economie, en tevens een verpakkingsexpert. In haar lezing ‘Future look: hoe gaan we in de toekomst verpakken’ geeft ze inzicht in de innovatieve verpakkingsmaterialen die passen bij de circulaire bio-economie van de toekomst.

15:45 Paneldiscussie: The Future of Graphic & Packaging
16.15 Einde programma

Partner-theater

Ochtendprogramma: Great Graphics

Hoe ziet de toekomst van de grafische sector eruit? Tijdens dit lezingenprogramma schetsen diverse sprekers een beeld!

 

 

10:30 Inloop
10:45 Daan de Haan, Daan de Haan Design

Een innovatieve reliëfprinttechniek van Océ, a Canon Company

Daan de Haan is ontwerper die zijn originele kijk op dingen combineert met een kritische houding en levert doordachte, maar eigenzinnige concepten en ontwerpen. In zijn lezing ‘Een innovatieve reliëfprinttechniek van Océ, a Canon Company’ gaat hij in op de mogelijkheden van de nieuwe reliëfprinttechnologie van Océ.

11:15 Kathrin Stuckenberger, Gmund

See with your fingers and touch with your eyes – the embodiment of your concepts

Kathrin Stuckenberger werkt 5 jaar voor Gmund. In haar lezing “See with your fingers and touch with your eyes – the embodiment of your concepts” gaat ze in op de kracht van het onderbewustzijn binnen innovatie.

11:45 Jeff van Dijk

Jeff van Dijk is mede-oprichter van en ondernemer en creatief strateeg bij OD designstudio. In zijn lezing “Graphology 2.0…” neemt hij je mee naar de wereld van Archetypen en hun betekenis van grafisch ontwerp.

12.15 Einde programma

Middagprogramma: Broeinest Material Rebels

Broeinest toont hoe partners binnen het Broeinest-concept in zowel Eindhoven, Rotterdam en binnenkort ook Amsterdam hun krachten bundelen om samen architecten en ontwerpers te voorzien van het juiste materiaaladvies, een boeiend programma aan events en kersverse trends. 

13:45 Inloop
14:00 Intro Material Rebels x Broeinest Heritage

Ons verleden beïnvloedt ons continue. Hoe gaan wij om met dat wat al gemaakt is? Moeten we het eren en respecteren? Of mogen we er aan sleutelen en onze eigen identiteit aan toevoegen? En welk erfgoed laten wij eigenlijk achter voor de wereld van morgen? In het thema HERITAGE ontdekken wij samen met Broeinest Partner Gispen en ontwerpers Mae Engelgeer en Job van den Berg hoe het thema Heritage hen beïnvloed en wat zij willen achterlaten voor de wereld van morgen.

14:10 Gispen Heritage
14:35 Influenced by Heritage: Mae Engelgeer & Job van den Berg

Mae Engelgeer en Job van den Berg zijn twee ontwerpers met veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Mae is al jaren één van de grotere namen in de Nederlandse designindustrie met diverse internationale opdrachtgevers en collecties. Job is twee jaar geleden afgestudeerd en wordt door vele gezien als opkomend talent. Mae werkt voornamelijk met textiel en wordt geprikkeld door grafische patronen, terwijl Job gefascineerd is door industriële maakprocessen. Twee dingen hebben ze dan wel zeker gemeen. Beide ontwerpers laten zich graag leiden door materialen en worden beïnvloed door het thema Heritage.

15:00 Intro Material Rebels x Broeinest Nature

Natuur is overal om ons heen en één van de grootste inspiratiebronnen voor ontwerpers en labels. Esthetisch worden we vaak door de natuur beïnvloed, maar we spieken ook vaak hoe de natuur problemen oplost, zichzelf blijft veranderen en herstelt. Daarnaast is de natuur een goede bron voor duurzame en circulaire grondstoffen, zolang we het maar met respect blijven behandelen.

15:10 Forbo Marmoleum Cacao
15:35 Influenced by Nature: Christien Meindertsma & Diana Sherer

Ze zijn beide nieuwsgierig en onderzoekend. Christien Meinderstma en Diana Sherer draaien allebei al jaren mee. De één is product- en designgeoriënteerd en de ander voelt zich als een vis in het water in de kunstwereld. Beiden hebben ze meerdere projecten op hun naam waar invloed van de natuur een grote rol speelt, al voelt de één dit meer dan de ander…

16:00 Intro Material Rebels x Broeinest Recycled

Recyclen, upcyclen en hergebruik is de laatste jaren niet meer weg te denken uit onze samenleving. Volgens experts zijn we na de industriële revolutie en de digitale revolutie nu in de opruimrevolutie terechtgekomen. Anderen zeggen dat de circulaire economie één van de belangrijkste thema’s wordt die de wereld van morgen gaat vormen. Duidelijk zichtbaar is dat steeds meer bedrijven en ontwerpers hun verantwoordelijkheid nemen en proberen op een verantwoordelijke manier te produceren en zo een steentje bij te dragen aan een schonere en opgeruimde wereld.

16:10 Kvadrat Really
16:35 Influenced by Recycling: Overtreders W

Overtreders W is de winnaar van de Frame Sustainability Award 2018. Ze geloven in een duurzame wereld waarin afval een materiaalbron is, spullen dichtbij geproduceerd worden en vakmanschap wordt gewaardeerd. Recyclen is voor hen eerder standaard dan in uitzondering in projecten. De afgelopen jaren hebben ze diverse projecten gedaan omtrent dit thema. Het meest in het oog springende project, waarmee ze ook de prestigieuze award hebben gewonnen is natuurlijk het People’s Pavilion.

17:00 Einde programma