Dinsdag 13 tot en met donderdag 15 maart vond de grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld plaats: Material Xperience 2018 (nu MaterialDistrict Rotterdam). Met ruim 8.400 enthousiaste bezoekers realiseerde het jaarlijkse evenement een groei van ruim 35% (ruim 2.200 bezoekers meer) ten opzichte van de vorige editie in Rotterdam Ahoy. In combinatie met een inhoudelijk programma bestaande uit 55 lezingen van materiaalexperts, 140 exposanten, 100+ grote tentoonstellingsstukken en 250+ innovatieve materialen, is deze editie een groot succes voor organisator Materia Exhibitions te noemen.

 

Multisectorale materiaalinnovatie

Dit jaar heeft Material Xperience haar vleugels uitgeslagen en in maar liefst 6 sectoren de nieuwe ontwikkelingen en innovaties op materiaalgebied getoond. R&D- en Designprofessionals uit de werelden van Architecture, Interior, Fashion & Workwear, Products, Graphic & Packaging en Mobility konden hun hart ophalen aan alles wat nieuw is in hun sector. Daarnaast gaven 55 materiaalexperts tijdens hun lezingen hun visie op de toekomst van materialen binnen hun sector, en presenteerden zes specifieke sectorpaviljoens een unieke en gevarieerde selectie aan materialen en tentoonstellingsstukken van bekende en minder bekende ontwerpers.

 

Veel positieve reacties

Zowel bezoekers als exposanten waren zeer te spreken over de beurs. Zo werd het ‘de beste beurs ooit’ genoemd, ‘verrassend’, ‘uniek’, ‘persoonlijk’, ‘dynamisch’ en zelfs ‘een feestje’ op materialengebied. Hierbij werden vooral de brede selectie aan materialen en de open opzet van de beursvloer geprezen, en waren exposanten opgetogen over de hoger dan verwachte bezoekersaantallen.

 

Sectorambassadeurs

Alle zes de sectoren werden vertegenwoordigd door zogenaamde ‘sectorambassadeurs’ die als experts voor hun sector optraden. Deze experts stonden garant voor een excellente representatie van de trends en ontwikkelingen die zich in de verschillende sectoren voordoen. Daarnaast fungeerden deze sectorambassadeurs in veel gevallen als ‘moderator’ tijdens de sectorspecifieke lezingenprogramma’s, waardoor de verbinding tussen de verschillende sprekers en hun vakgebieden ook inhoudelijk goed gelegd werd.

 

Caroli Buitenhuis (chain innovator bij Green Serendipity) was de ambassadeur van de sector Graphic & Packaging, Marina Toeters (by-wire.net) van de sector Fashion & Workwear, Marcel Vroom (industrieel ontwerper bij MVAVD en NPK Design)  van de sector Products, Erik Tempelman (Associate professor Design Engineering bij TU Delft), van de sector Mobility, Odette Ex (Ex Interiors)  van de sector Interior en Ulrich Knaack (professor aan TU Delft en TU Darmstad) van de sector Architecture.

 

Sectoroverschrijdende materiaalinnovatie

Tevens werd duidelijk tijdens Material Xperience 2018, dat materiaalinnovatie zich niet laat ‘vangen’ in een sector. In veel gevallen zijn materiaalinnovaties die in eerste instantie ontwikkeld zijn met het oog op een specifieke sector of toepassing, ook van grote waarde voor andere sectoren. Zo worden de unieke eigenschappen van koolstofvezels niet alleen toegepast in de automotive industrie, maar werden tijdens Material Xperience ook fietsen en tafels gemaakt van koolstofvezels gepresenteerd. Ook technieken als 3D-printen worden in steeds meer sectoren toegepast met uiteenlopende en verbluffende resultaten. Al met al heeft Material Xperience met deze laatste editie echt een brug geslagen tussen verschillende sectoren op het gebied van materiaalinnovatie en -ontwikkeling.

 

Highlights per sector

Binnen de sector Products werden lezingen gegeven door onder andere ambassadeur Marcel Vroom van NPK Design en MVAVD en Caroline Prisse van Van Tetterode Glas Studio. Bij de tentoonstelling kon je onder meer genieten van de salontafel Wave, gemaakt van koolstofvezel, van Studio Wynd, de designzonnepanelen van Studio Solarix, en het handige, magnetische kliksysteem van Monkeylink.

 

Het lezingenprogramma van Mobility werd vertegenwoordigde door onder andere Erik Tempelman, associate professor Design Engineering bij de TU Delft, en René de Vries van Aito-Touch, een autoriteit op he gebied van Haptic Technology. De tentoonstelling bestond uit, onder andere, de 3D-geprinte scheepschroef van RAMLAB, de ‘ademende’  autostoel van Audi, de 3D-geweven interieurstof van Renault, en een grote hoeveelheid innovatieve fietsen.

 

De sector Architecture werd vertegenwoordigd door sprekers Ulrich Knaack en Lisa Rammig van het wereldberoemde ingenieursbureau EOC. De tentoonstelling bevatte 3D-geprinte parametrische knopen, ontworpen door Alamir Mohsen van de TU Darmstadt, en de 3D-geprinte, keramische zonnewering Hexashade, gemaakt door het Advanced Ceramics R&D Laboratory.

 

Tijdens het lezingenprogramma van Fashion & Workwear werd onder andere gesproken door Marina Toeters en Aniela Hoitink van Neffa. In de tentoonstelling kon je genieten van Hoitinks MycoTEX, textiel gemaakt van mycelium, ontwerpen van modeontwerper Jef Montes, het Print In Motion-project van Anouk van der Sande, ontwerpen van Jasna Rokegem, en nog veel meer!

 

Voor het lezingenprogramma van Interior werd er gesproken door Odette Ex, Nienke Hoogvliet, Tjeerd Veenhoven en Simone de Waart van Material Sense. De tentoonstelling bestond uit onder andere een ontwerp van internationaal gerenommeerd kunstenares Claudy Jongstra, leer gemaakt van koeienmagen van Billie van Katwijk, de geslipcaste Formworks, de Odger-stoel van IKEA, en vele andere objecten.

 

Graphic & Packaging, met een lezingenprogramma door Caroli Buitenhuis, Willy Mooren en Christiaan Janssen, liet diverse circulaire verpakkingen zien, bijvoorbeeld van koffieboon tot koffiecupjes, of van tomatenstelen tot myceliumverpakking.

 

Vanaf volgend jaar: MaterialDistrict

Material Xperience 2018 was een groot succes, zoals ook uit de reacties van zowel exposanten en bezoekers is gebleken. Vanaf volgend jaar gaat Material Xperience verder onder een nieuwe naam: MaterialDistrict, waarmee de organisator de brug tussen materiaalontwikkelingen binnen de zes sectoren nog verder verstevigt en materiaalinnovatie bij R&D- en Designprofessionals stimuleert. MaterialDistrict 2019 vindt plaats van 12 – 14 maart 2019 in Rotterdam Ahoy.